top of page

CTG (monitor)

CTG is de monitor waarmee er in de zwangerschap de hart van de foetus beluisterd wordt, de beweging van het kind geregistreerd word en de eventuele weeën gemeten worden.

Vanaf een zwangerschapsduur van 24weken kan een CTG-monitoring gebruiken. CTG staat voor CardioTocoGrafie, cardio staat voor hart, toco voor uterusactiviteit ofwel de weeën en grafie staat voor het uittekenen. Met andere woorden word via een CTG de harttonen van de foetus en de weeën geregistreerd en uitgetekend. Bij de hedendaagse toestellen wordt ook de kind bewegingen meegeregistreerd.
In de praktijk worden bij elke behandeling bij een zwangerevrouw van 24weken en meer steeds een CTG aangelegd, zo weten wij perfect hoe moeder en kind reageren bij de behandeling. Vanaf 12weken tot 24weken wordt er af en toe tijdens de behandelingen geluisterd met een doptoon naar de harttonen van de foetus.
Een registratie duurt minimaal 30 min
In onze praktijk is het ook steeds mogelijk om een CTG-monitoring te krijgen los van een behandeling, maar dan dient u een doorverwijzing te hebben van een vroedvrouw of arts.

bottom of page